Lida & Leonid


Leg ons eens uit …

Wat betekent een ‘wonder’?

Vanaf het allereerste begin hebben wij contact met de mensen van Nachamoe. Wij waren bij het eerste bezoek van Joke Ponsen aan Israël en weten op die manier ook hoe de stichting is begonnen. Meteen vanaf dat eerste bezoek waren er al 5 gezinnen die dringend de financiële hulp van Nachamoe nodig hadden.

Dit project was van het begin af aan succesvol. En binnen een paar jaar waren er al zo’n 50 gezinnen die ondersteund werden. Soms waren er wat minder gezinnen, soms wat meer. Maar gemiddeld genomen zijn er vanaf 1990 steeds zo’n 50 gezinnen geweest die door stichting Nachamoe voor korte of langere tijd zijn geholpen. Dat is erg mooi. Omdat mensen niet alleen materiële hulp ontvingen. Maar zij leerden ook dat er mensen zijn die anderen helpen zonder er iets voor terug te willen. Voor mensen uit de Sovjet Unie was dat moeilijk te begrijpen. Voor hen was het een belangrijke les.

Maar het was niet alleen materiële hulp. Het was ook morele hulp en ondersteuning. Ook dat is zo ontzettend belangrijk. Het is onmogelijk te bevatten. Deze mensen leefden een compleet ander leven vergeleken met het leven wat zij hadden, en ook wat voor mensen zij waren, voordat zij naar Israël kwamen. En in het bijzonder was er een nauwe band met de mensen in Nederland. Hun bezoeken, de gesprekken met hen. Dat was zo bijzonder waardevol voor onze mensen.

Onze mensen hebben daar een woord voor. Het is een wonder! Een echt wonder. Nu weten wij hoe een wonder er uit ziet!

Vaak vroeg men ons: ‘Waarom?! Hoe kennen zij ons? Waarom helpen zij ons? Wat willen ze er voor terug?!’ En dan zei ik: ‘Niets. Alleen je liefde en respect. Verder niets.’ Wij hebben wel duizend keer die vraag gehoord. Waarom? Vooral in die eerste jaren. Het was zo volledig onverwacht voor mensen uit de Sovjet Unie. Voor hen was het niet zo makkelijk om te begrijpen, omdat zij zo ver af stonden van wat jullie wisten. Jullie wisten iets wat wij nooit wisten. Daarom was het in het begin ook zo moeilijk voor ons om mensen uit te leggen waarom. Maar gaandeweg, toen wij het de mensen probeerden uit te leggen, begonnen wij ook zelf beter te begrijpen waarom. Waarom alles gebeurde, waarom alles zo doeltreffend gebeurde. Omdat het niet alleen aardige mensen waren die anderen wilden helpen die hulp nodig hadden. Het was iets anders. Veel dieper. Veel meer buitengewoon.

Dus leg ons eens uit … wat betekent een ‘wonder’.


Een wonder is niet iets wat voor
mensen onmogelijk is om te doen.

Het geheim is te begrijpen wat tegen ons
gezegd wordt wat we moeten doen.

Door Hem …

Dat is zo fantastisch.


In de eerste plaats danken wij alle leden van het bestuur. Maar daarnaast ook iedereen die betrokken is en geeft aan dit project. Voor wie zij zijn en zullen blijven. En als je mensen kunt vragen wat zij willen zeggen, dan zullen zij zeggen … Ontzettend bedankt! Het verwoordt alles. Dit gevoel van dankbaarheid. Dat is fantastisch. En als de persoon het gevoel heeft dat hij verbonden is met iemand die heel vriendelijk is en die heel geïnteresseerd is in hem, dan is dat schitterend. Een dank je wel is daarvoor niet genoeg.