Jan & Sonja


“Het is voor ons bemoedigend te merken
hoe de Here in alles wil voorzien.”

Graag willen wij iets delen van de bijzondere contacten die wij hebben gekregen door mee te doen met het adoptieproject van Nachamoe. Eén daarvan is het contact met ons eerste adoptiegezin dat een jarenlange vriendschap is geworden.

Het gezin bestond uit een gescheiden vrouw die samen met haar zoontje vanuit Rusland naar Israël was verhuisd. Naast de financiële ondersteuning stuurden we een kaartje en later brieven waar ze enthousiast op reageerde. Ze schreef dat het haar bemoedigde dat er mensen waren die hen ondersteunden. Het contact groeide en de eerste foto’s werden gedeeld.

Na enkele jaren in Israël ontmoette ze een man met wie ze later trouwde. Het contact met elkaar bleef en ze deelden ons hun trouwfoto’s. Inmiddels had ze een baan gevonden en met het inkomen van haar man hadden ze onze ondersteuning niet meer nodig. Na overleg is het stop gezet en konden we een ander gezin financieel ondersteunen, maar we bleven met ons eerste gezin in contact.

Zo ontvingen we berichten dat er een dochter was geboren en een paar jaar later nog een zoon. Regelmatig stuurden we pakketjes op met mooie baby- en kinderkleding. We kregen ook vanuit onze omgeving de mooiste kleding aangeboden om naar hen op te sturen. Niet alleen voor het gezin, maar ook voor ons bemoedigend te merken hoe de Here in alles wil voorzien. Ze liet ons weten dat ze de jurkjes voor het meisje zo mooi vond dat ze speciaal voor de Shabbat werden gedragen. De jurkjes bleven daardoor mooi en konden weer worden doorgegeven in hun gemeenschap. Jaren later vertelde ze ons dat ze nog steeds de jurkjes zag bij andere meisjes. 

Inmiddels is het contact, dat begonnen is met een kaartje met groeten uit Holland, uitgegroeid tot een mooie vriendschap van al 30 jaar. Zij zijn bij ons op bezoek geweest en we hebben hen een aantal highlights van Nederland kunnen laten zien. Later hebben wij hen bezocht en hebben we Pesach met elkaar gevierd wat voor ons heel bijzonder was en we nooit zullen vergeten.

Ter bemoediging houden we hen ook op de hoogte van activiteiten in Nederland, zoals demonstraties in Den Haag om voor Israël op de bres te staan en een marktkraam met Israëlische producten tijdens een feestweek in onze woonplaats. Zij sturen onze e-mails met foto’s op hun beurt weer ter bemoediging door aan hun familie en vrienden.


“Mede door dit alles realiseren we ons hoe belangrijk het is om te laten weten dat we achter/naast hen staan.
Zo kunnen we op vele manieren onze opdracht van God “Troost, troost Mijn volk” vervullen.”

Jan & Sonja